Pertama sekali, beliau mengajar murid-murid cara membuat "laksa". Untuk membuat laksa ini, tepung jagung, tepung gandum, minyak masak dan sedikit air panas diperlukan. Setelah diuli dan diadunkan, tepung tersenut dimasukkan ke dalam acuan dan dipusing untuk menghasilkan laksa. Laksa yang dihasilkan ini haruslah dimasukkan ke dalam air panas yang mendidih supaya ia boleh terus masak.
Kedua, murid-murid di ajar untuk membuat kuah laksa. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kuah laksa penang ini ialah sekilo ikan basung, daun kesum, bawang bombay, timun batang, kacang panjang, bunga kantan, cili kering dan cili api.
Seterusnya, ikan basung dan cili kering tersebut akan direbus dan di "blender". Bahan-bahan lain seperti timun batang, bawang bombay, cili api, bunga kantan dipotong dan diletakkan di dalam bekas. Kemudian, bahan-bahan ini akan dimasukkan ke dalam periuk untuk dimasak.
Lebih kurang jam 10.00 pagi, proses memasak ini selesai dan murid-murid menjamu selera masing-masing. Guru-guru juga dijemput untuk merasai dan menikmati hasil masakan mereka. Proses menghasilkan "Laksa Penang" hari ini berjaya dengan baiknya.
USTAZ HAIRY MEMBERI PENERANGAN |
BAHAN-BAHAN LAKSA DI ULI |
ANTARA LAKSA YANG SIAP |
BAHAN-BAHAN ULAM |
IKAN BASUNG |
KUAH LAKSA PENANG |
MURID-MURID MENIKMATI LAKSA PENANG |
SEDAPNYA LAKSA PENANG NI.... |
No comments:
Post a Comment